Apr 25, 2011

Cinta

   Remaja selalunya dikaitkan dengan cinta. Agak pelik jika dilihat seseorang yang memegang gelaran remaja tidak mempunyai perasaan ingin bercinta dan dicintai juga tidak ada keinginan untuk berkenal-kenalan (kononnya) dan berhubungan sama ada secara SMS ataupun melalui alam siber dengan sahabat lain yang berlainan jantina.


Adakah Islam membunuh terus naluri cinta ?
Adakah Islam langsung tidak memberi peluang kepada seseorang untuk merasakan perasaan cinta?
Adakah Islam ini terlalu kejam apabila mengekang seseorang itu
daripada terjebak dengan percintaan ?

Bukan begitu saudaraku.

   Islam adalah agama yang syumul! Segalanya sudah ditetapkan oleh syari'at supaya manusia tidak terus tenggelam pada bisikan dunia. Cinta yang diimpikan semasa remaja cuma fatamorgana yang tidak kekal. Cuma mainan remaja yang dibisik oleh hawa nafsu dan syaitan yang cuba menarik setiap bani Adam untuk bersamanya di neraka.

   Cinta remaja sering membuatkan kita menipu diri sendiri. Pada fikiran sebilangan remaja, 'cuma setakat menelefon dan menghantar mesej dan surat bukannya sampai berjumpa berdua-duaan di taman bunga'.


Firman Allah S.W.T:

وَلَا تَقۡرَبُواْ ٱلزِّنَىٰٓ‌ۖ إِنَّهُ ۥ كَانَ فَـٰحِشَةً۬ وَسَآءَ سَبِيلاً


Maksud : Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang jahat (yang membawa kerosakan).
(Surah al-Israa': 33)

Sedangkan mendekati zina pun sudah ditegah. Apatahkan lagi berzina.
Mengapa Allah kata,
Jangan kamu 'mendekati zina'?

   Ini kerana Islam telah menegaskan bahawa mendekati zina itu saja sudah haram hukumnya, apatah lagi jika berzina.

   Asyik daripada menelefon kekasih pujaan itulah akan menaikkan keinginan nafsu untuk berjumpa dan kemudian ke arah kegiatan-kegiatan yang seterusnya.Ketahuilah sahabat-sahabatku sekalian,

   Sesungguhnya terdapat enam perkara yang mendekatkan diri kita kepada zina. Moga kita sama-sama dapat memelihara diri kita dari menghampiri dan kemudiannya melakukan perkara-perkara tersebut yang antaranya :

1. (Melihat)
-Zina itu bermula apabila seseorang itu tertarik kepada pasangan yang berlainan jantina dengannya.

2. (Senyum)

-Seterusnya senyuman diukir untuk menarik perhatian masing-masing.

3.(Memberi Salam)
- Salam diberi sebagai tanda memulakan hubungan.

4.(Bercakap Kosong)
-Setelah mengenal hati budi masing-masing, seringkali mnelefon dan menghantar mesej yang semuanya dipenuhi dengan cakap kosong dan angan-angan cinta.

5. (Berjanji)
- Mula mengikat janji untuk berjumpa untuk mengenali dengan lebih dekat dan melepaskan rindu di hati.

6. (Berjumpa)
-Dan satu perjumpaan diadakan berdua-duaan (tiga sebenarnya - yang ketiga makhluk bernama syaitan) maka akan berlakulah zina di mana nafsu tidak mampu menahan amarah, disinilah permulaan zuriat dibuang di longkang-longkang, di celah-celah belukar serta semak samun, di tong-tong sampah, di jalanan dan juga di kaki lima. Di sinilah permulaan tergadai segala kehormatan diri. Disinilah permulaan untuk melepaskan nafsu yang tidak pernah kenal kepuasan dan maruah diri.   Zina bukan sahaja menggadai kehormatan diri malah kehormatan agama, masyarakat dan ibubapa malah merosakkan generasi ummah! Mahukah kamu untuk memalit najis yang hina di muka ibubapa setelah mereka membesarkan kamu ibarat menjaga sebutir permata yang berharga? Mereka juga yang telah bersusah payah melahirkan serta membesarkan kamu dengan menggunakan segala kudrat yang ada. Mereka yang telah banyak berjasa dalam kehidupanmu.

Hadis 6 daripada hadis 40 imam nawawi bermaksud
“Dari Abu Abdullah An-Nu’man bin Basyir r.a. katanya : saya telah mendengar Rasulullah SAW bersabda : ‘ Sesungguhnya yang halal itu terang ( jelas ) dan yang haram itu terang, dan di antara keduanya pula terdapat perkara-perkara yang syubahat ( tidak terang halal atau haramnya ) yang tiada diketahui oleh orang ramai. Orang yang memelihara dirinya dari perkara-perkara yang syubahat itu adalah seperti orang yang melindungi agama dan kehormatan dirinya. Orang yang tergelincir ke dalam perkara syubahat itu akan tergelincir masuk ke dalam perkara haram. Laksana seorang pengembala di pinggir sebuah tempat larangan. Hampir sangat ia menternak ke dalamnya (tempat larangan itu)........."

“ Dan barangsiapa yang terjerumus dalam syubhah, ia terjerumus dalam perkara haram”, membawa dua pengertian:
Pertama , seseorang melakukan perkara haram tetapi ia menyangkanya halal. 
Kedua, seseorang melakukan perkara yang dekat dengan perkara haram. Umpamanya lelaki dan wanita yang bukan mahram berdua-duaan tanpa ikatan perkahwinan dikira melakukan perkara haram kerana ia boleh membawa kepada zina.
Contoh yang diberikan dalam hadis ialah penggembala yang menggembala ternakan berhampiran dengan tanah orang/kawasan larangan. Walaupun ternakan itu belum masuk secara terangan ke dalam kawasan itu, ia dikira syubhah dan sebagaimana dalam hadis, sesiapa yang melakukan syubhah , maka ia melakukan yang haram.
Ulama fiqh merumuskan satu kaedah berdasarkan hadis ini iaitu
"Apa-apa yang membawa kepada haram, maka ianya juga adalah haram."

Wahai rakan-rakanku sekalian,

   Waktu ini bukanlah masanya lagi untuk kita bercinta. Perjuangan dan perjalanan masih jauh dan kita masih mentah untuk melalui alam percintaan. Percintaan yang sebenar bermula apabila kita mula mahu melangkah ke gerbang perkahwinan.


   Carilah cinta yang disandarkan kepada-Nya yang menjanjikan kemanisan di dunia dan kelebihan di akhirat. Sesungguhnya cinta kepada makhluk ciptaan-Nya merupakan satu fitrah yang tidak boleh dielak oleh seseorang yang bergelar manusia. Sedangkan Adam pun berasa sunyi tanpa kehadiran Hawa, bukan? Apakah yang tidak ada di syurga?

   Fikirkanlah tentang ganjaran serta nikmat-nikmat yang bakal menanti kita di syurga yang tiada di dunia sementara kita melawan dari menuruti hawa nafsu kita yang sentiasa mahukan keseronokan yang tidak kekal juga kenikmatan yang tidak berpanjangan.

   Marilah sama-sama kita menyeru diri kita serta kawan-kawan kita sekalian untuk kembali kepada ajaran agama kita sebagai pedoman mereka dalam kehidupan agar negara kita sentiasa dalam perlindungan dan rahmat Tuhan.

7 comments:

Aliyah Al~Istiqamah said...

rasa syahdu pulak membacakan ini
bila futur jiwa terasa lemah
doakan ana kuat =)

insan brnama zeana said...

thankz 4 ur post...inshaAllah..,i'll take ur post as my guide...

insan brnama zeana said...

Learn Patience from Aisyah, Loyalty from Khadijah, Purity from Maryam, Sincerity Aishah, & Steadfastness from Fatimah.....let us learn from them....because all of them are the chosen women to be in Heaven....let us be one too.....insyaallah..

JaLAN cAhAyA said...

aliyah:insyaALLAH,tp sy tahu ali kuat ;)

nana:trharu dgr commnt anda,,jm kita jd spt mereka..^^
fastabiqul khairat..

dhirar al-azwar said...

Allah..hari tuh ak nak blah.. bagi salam kat murakib..rase plik juga...lbey baek ta perlu...

JaLAN cAhAyA said...

drp waabisoh ibn ma'bad bliau brkata:Aku tlh m nmemui Rasulullah saw lalu baginda brsabda:Engkau dtg mahu brtanya ttg kebajikan? Aku brkata:Ya. Baginda brsabda:"Mintalah fatwa drp hatimu.Kebajikan itu ialah suatu prkara yg diri dan hati mrasa tenang trhadapnya,dan dosa itu ialah suatu prkara yg trgetar dlm dirimu dan teragak2 di hati........."
Hadis Hasan riwayat al-lmam Ahmad dan al-Daarimie dengan isnad yang baik.
(hadis ke 27 imam nawawi)

Anonymous said...

Assalamuslaikum,Mintak kebenaran untuk copy,wassalam