Oct 21, 2010

Cakap Tak Serupa Bikin

terjemahan kitab riadhus salihin oleh salim bahreisy

m/s 207 jilid 1 pasal:berat siksa org yg menganjurkan kebaikan dan mencegah munkar,tetapi perkataannya menyalahi perbuatan(lebih kurang ckp xserupe bikin la)

firman Allah:
maksudnya:Apakah kamu menyuruh org2 berbuat kebaikan,padahal kamu melupakan dirimu sendiri,sedangkan kamu membaca kitab,tidakkah kamu berakal?
(al-baqarah 44)

firman Allah:
maksudnya:hai org2 beriman,mengapakah kamu berkata apa yg tidak kamu perbuat.sungguh besar murka Allah jika kamu berkata apa yg tidak kamu perbuat.
(as-shaff 2-3)

Abu Zaid(usamah) bin zaid bin haritsah r.a berkata:

 saya telah mendengar rasulullah s.a.w. bersabda: seorang di hadapkan di hari qiamat.kemudian di lemparkan ke dalam neraka ,maka keluar usus perutnya,lalu berputar-putar di dalam neraka bagaikan himar yg berputar di sekitar penggilingan maka berkerumun ahli neraka padanya sambil bertanya : Hai Fulan,mengapakah engkau, tidakkah engkau dahulu menganjurkan kebaikan dan mencegah mungkar? Jawabnya: benar,aku dahulu menganjurkan kebaikan ,tetapi tidak aku kerjakan,dan mencegah mungkar tetapi aku kerjakannya.
(hadis muttafaqun'alaih)

muttafaqun'alaih bermaksud hadis yg di sepakati oleh ulama'

jadi hadis di atas ni bukan bermaksud kite tidak perlu mengerjakan yg baik dan mencegah mungkar..tetapi lebih mengajak kite supaya berhati-hati..jgn terlalu ghairah mencegah mungkar sedang diri kita masih dlm kemungkaran..jadi sama2lah kite belajar ilmu dan mengamalkannya,sebelum kita menyampaikannya..

Mungkin kita dah melakukannya tapi kadang2 xmampu utk istiqomah dlm melakukan kebaikan..Itulah iman..Turun dan naik..Tapi jangan jadikan ia sbg alasan..Berusahalah utk istiqomah,,krn mmg SUSAH nk dapatkan keredhaan ALLAH..

0 comments: